Probeer dit niet thuis!

maandag 12 juni 2017

We krijgen geregeld de vraag van patiënten: "... is het oké om mijn eigen rug te kraken?" (vaak nadat een vriend of familielid hun nek van links naar rechts heeft bewogen, in een poging het tot ploppen te krijgen). Het antwoord is absoluut niet.

Als u weet dat elke gewrichtsmanipulatie rekening gehouden moet worden met het vooronderzoek, palpatievaardigheid, krachtquotiënten, contactpunten, wervelniveau selectie, contra-indicatie evaluatie, kennis van de familiegeschiedenis, positionering van de patiënt, ademhaling, het doel, opzet en timing - dan begrijpt u ook dat u dat zonder een gedegen vooropleiding en jarenlange nascholing onmogelijk veilig en effectief zou kunnen doen bij een ander, laat staan bij uzelf. Het mag er eenvoudig uitzien, maar er is veel meer aan de hand tijdens een chiropractische behandeling dan wat uw ogen zien.

Er is geen chiropractor die probeert zijn eigen rug te behandelen, net als er geen tandarts is die ooit zou proberen zichzelf een wortelkanaalbehandeling te geven - dat kan maar beter overgelaten worden aan een paar goed opgeleide handen die het werk objectief doen. Als u iemand kent die graag zijn eigen rug of nek 'kraakt', leg dan uit dat ze dat aan een professional over moeten laten - want anders moeten we een kegel om hun nek plaatsen!

Herkent u dit, of heeft u vragen over uw eigen situatie, neemt u dan eens vrijblijvend contact op. Chiropractie Mulder is uw expert op het gebied van rug- en nekklachten.