Hernia

Hernia is een veel voorkomende aandoening van de rug. De klachten die gepaard gaan met een hernia variëren, maar in de meeste gevallen is er sprake van lage rugpijn, vaak met uitstralingspijn in een of twee benen. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van krachtverlies of gevoelloosheid in de benen.

Om te begrijpen wat er in de wervelkolom gebeurt als er een hernia optreedt, moeten we naar de anatomie kijken. De wervelkolom is de basis van de rug, en door de wervelkolom loopt het wervelkanaal, met het ruggenmerg en de zenuwen. Deze zenuwen zenden boodschappen van het lichaam naar de hersenen en weer terug. Zonder hersenen kunnen we niet horen, zien of voelen. De wervelkolom is opgebouwd uit verschillende wervels. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven bestaan niet uit bot, zoals de wervels. Zij zijn gemaakt van een elastische ring, met een geleiachtige kern. Daardoor kunnen de schijven fungeren als 'schokdempers'. Het lichaam heeft dagelijks veel schokken te verduren, en de tussenwervelschijven zorgen ervoor dat die schokken opgevangen worden.

Vanaf het 25e levensjaar neemt de elasticiteit van de tussenwervelschijven af. Bij sommige mensen ontstaan er dan zwakke plekken in de tussenwervelschijven. Als er scheurtjes ontstaan in de elastische ring, dan kan de geleiachtige kern maar buiten stulpen. Op dat moment ontstaat er een hernia (voluit hernia nucleus pulposus, ofwel hernia van de geleiachtige kern). De uitstulping kan op verschillende zenuwen drukken die in het wervelkanaal en langs de wervelkolom lopen. De druk op de zenuwen veroorzaakt de klachten. De klachten van een hernia verschillen, afhankelijk van welke zenuw wordt geïrriteerd.

"Niet iedereen met een uitstulping van een tussenwervelschijf heeft last van hernia.", vertelt chiropractor Eiloz "Pas op het moment dat er naast een uitstulping sprake is van een irritatie van weefsels in het betrokken gebied, zoals spieren, gewrichtsbanden, gewrichtsvlakken of zenuwen, zijn er lichamelijke klachten."

Oorzaken van een hernia

Er zijn vele oorzaken te noemen, die de kans op een hernia vergroten. Bijvoorbeeld een langdurige verkeerde werkhouding, verkeerd of te zwaar tillen, een misstap, of een verkeersongeval of een val. Als de wervelkolom door iets dergelijks in onbalans raakt, wordt er een overmatig beroep op de spieren gedaan, om het geheel in evenwicht te houden. De voortdurende spierspanning veroorzaakt een constante verhoogde druk op de tussenwervelschijf, waar deze zwaar onder te lijden heeft.

Wat kunt u verwachten

Onze chiropractoren zijn specialist op het gebied van de wervelkolom en weten alles over afwijkingen van de wervelkolom, zoals een hernia. Met gerichte orthopedische en neurologische testen kunnen we vaststellen of u een hernia heeft en of de klachten verholpen of verminderd kunnen worden met chiropractische behandeling. Indien dit niet het geval is zullen we niet aarzelen om u door te verwijzen.

Chiropractische behandeling van herniaklachten is erop gericht de druk op de tussenwervelschijf en de irritatie te verminderen.Tips en adviezen om klachten te verminderen of te voorkomen maken ook altijd deel uit van onze behandeling. Bijvoorbeeld het adviseren over een goede houding, waarbij de druk op de tussenwervelschijven zo laag mogelijk blijft. Ook zijn er oefeningen die eventueel voorgeschreven kunnen worden.