Het behandelplan

Tijdens het eerste bezoek heeft de chiropractor een behandelplan opgesteld. Het aantal behandelingen en de behandelmethode is afhankelijk van de aard van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt en van de bevindingen van de chiropractor.

Over het algemeen bestaat een behandeling uit manipulatie van gewrichten, massage van zachte weefsels (bindweefsel, spieren en pezen), specifieke oefeningen en aandacht voor uw dagelijkse activiteiten (leefwijze, houding en bewegingspatroon).

Het behandelplan onderscheidt drie fasen:

In deze fase wordt de bewegingsvrijheid van de wervelkolom hersteld. Pijnvermindering en functionele verbetering staan hierin centraal. Er wordt in deze fase typisch met korte tussenposes behandeld, normaliter tweemaal per week. Eventueel kan er in deze fase gebruik worden gemaakt van pijnstillende medicatie.

Tijdens deze fase wordt de normale functie van de wervelkolom en spieren gestimuleerd, zodat het lichaam weer de dagelijkse belasting aankan. De behandelfrequentie neemt af naar eenmaal per week.
In veel gevallen kunnen dagelijkse activiteiten geleidelijk weer oppakt worden, bijvoorbeeld sporten en werken. In deze fase adviseert de chiropractor ook vaak om lichte spierstabiliserende oefeningen te doen.
Hoewel de behandelfrequentie en de pijn gewoonlijk afnemen, is het proces nog steeds in een cruciale fase. Overbelasting kan in deze fase een terugval veroorzaken. Wij adviseren daarom altijd even te overleggen met de behandelend chiropractor alvorens inspannende en belastende activiteiten te hervatten.

De chiropractor bouwt de behandelfrequentie nog verder af. De periodes tussen de behandelingen variëren per patiënt, aard van de klacht, conditie en leeftijd. Periodieke controles van de wervelkolom en andere gewrichten helpen terugval van klachten voorkomen.

In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen, ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er plotseling zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met periodieke controle kunnen aankomende problemen vaak tijdig ontdekt en opgelost worden, wat klachten in een later stadium voorkomt.

Heeft u vragen over het behandelplan of de gebruikte behandelmethodes, neemt u dan contact met ons op.