Na de behandeling

Het is heel normaal dat u na een behandeling een reactie ervaart, vooral na de eerste sessies. U kunt bijvoorbeeld wat vermoeid of stijf voelen en het kan zelfs zijn dat de pijn gedurende de eerste paar dagen toeneemt.

Pijn na de behandeling

Een chiropractische behandeling heeft als doel om problemen aan de wervelkolom te verhelpen en zo de pijn te verminderen. Het kan voorkomen dat uw lichaam hier niet direct positief op reageert, wat zich kan uiten in lichte hoofdpijn, vermoeidheid, gevoelige gewrichten of pijnlijke spieren.

Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en duurt meestal niet langer dan twee dagen. Het wordt veroorzaakt door mechanische veranderingen in de gewrichten en omliggende weefsels, wat tijdelijke irritaties kan veroorzaken, vergelijkbaar met spierstijfheid na een intensieve sportinspanning.

Onderzoek toont aan dat een lichte toename van pijn en ongemak na de behandeling een positief effect heeft op de prognose. Het is een teken dat het lichaam zich herstelt van een ongemakkelijke toestand naar een gezonde toestand. Als u veel last heeft, kan ijs verlichting bieden.

"Als u zich zorgen maakt over een reactie na de behandeling, wacht dan niet tot de volgende afspraak. Neem even telefonisch contact met ons op, zodat we uitleg en aanwijzingen kunnen geven.", zegt chiropractor Sonia Busnel.

Tips voor een optimaal resultaat

  • Neem direct na de behandeling een warme douche om verkrampte spieren te versoepelen.
  • Zorg voor voldoende rust, aangezien rust helend werkt.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, zodat afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd. Het is essentieel om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken, naast andere dranken zoals koffie, thee en frisdrank.
  • Plan geen zware inspanning na een consult. Het is beter om geen sportactiviteiten of zware lichamelijke activiteiten te doen. Lichte beweging, zoals wandelen, wordt juist aanbevolen.
  • Probeer bewegingen te vermijden die pijn veroorzaken en voorkom onverwachte en schichtige bewegingen.

Lichaamsbeweging

In de stabiliserende fase is dagelijkse fysieke activiteit van groot belang. Aangezien beweging cruciaal is voor een optimale gezondheid, kan uw chiropractor specifieke oefeningen voorschrijven. Sommige oefeningen zijn gericht op het versterken of versoepelen van de spieren, terwijl andere bedoeld zijn om de coördinatie te verbeteren. Deze oefeningen vormen een essentieel onderdeel van het behandelplan en bevorderen het herstel.