Feel good in de winter

maandag 21 januari 2019

De winter is niet voor iedereen de gemakkelijkste tijd. We kijken reikhalzend uit naar het voorjaar en vergeten vaak te genieten van de dag. Een paar tips voor fitte, vrolijke en vitale dagen richting de lente.

Geniet en leef met het ritme van het seizoen. De winter nodigt uit het tempo wat te verlagen, wat meer binnen tot rust te komen en vroeger naar bed te gaan. Maar het biedt ook mooie momenten waarop je juist naar buiten moet gaan. Hoewel het weer minder wordt, blijft het belangrijk dat je regelmatig in de buitenlucht komt. Ieder mens heeft namelijk daglicht nodig om gezond en vrolijk te blijven. Wanneer je te weinig daglicht krijgt zul je namelijk somber worden, en echt in een dip terecht komen. Blijf dus niet steeds binnen. De dagen zijn kort, dus pak je kans om daglicht te krijgen zodra het kan. Maak een wandeling door het bos of een park, ga een blokje om na de lunch.

Wanneer we buiten zijn maakt onze huid vitamine D aan. Deze vitamine (die eigenlijk werk als een hormoon) ondersteunt talloze processen in ons lichaam en is ook een belangrijke factor bij het reguleren van je goede humeur. Met andere woorden, wanneer je te weinig vitamine D aanmaakt ga je je neerslachtig voelen. Je glijdt af in die gevreesde dip. En hoewel meer buiten zijn je helpt meer vitamine D aan te maken, is de kans toch groot dat je nu tè weinig zonlicht op je huid krijgt om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het belangrijk om deze maanden extra vitamine D te slikken.

Beweging houdt je vrolijk. En hoewel het weer je niet echt stimuleert om in actie te komen is het echt beter om te blijven bewegen. Je hoeft echt niet urenlang te sporten om gezond en vrolijk te blijven. Regelmatig een wandeling of een fietstochtje zal ook een verschil maken!