Tijd voor verandering?

donderdag 01 juni 2017

Een nieuw matras zal niet bovenaan uw to-do lijstje staan. Maar bent u een de tien, die pas zijn matras vervangt als het begint te stinken?

Uit nieuw onderzoek van de Britse Chiropractoren Associatie (BCA) blijkt dat bijna een op de 10 (7%) zou wachten totdat hun matras begon te ruiken voordat ze deze vervangen. Een cijfer dat bijna verdubbelt tot 13 procent onder de 16-24-jarigen.

Meer dan de helft van ons (55%) wacht tot hun bed alle stevigheid verliest alvorens het te vervangen. Maar een verbazingwekkende 16 procent wacht totdat ze pijn ervaren alvorens dit te doen.
Hoewel deskundigen aanbevelen elke zeven jaar een matras te vervangen, bleek uit het onderzoek onder meer dan 2.000 volwassenen dat 11% van de volwassenen nooit hun matras vervangen hebben en het zelfde aantal zou dat alleen doen als ze op een ander bed beter zouden slapen.

Eén van de geïnterviewden zou net zo lang wachten tot zijn matras uit elkaar zou vallen voordat hij deze vervangt. Beslissende factoren bij het kiezen van een nieuwe matras zijn de prijs, of het direct uit voorraad meegenomen kan worden of heel eenvoudig, 'de vrouw'.

Chiropractor Tim Hutchful: "We weten dat een slecht matras bijdraagt aan rug- en nekpijn. Het verbaast me dat sommige mensen hier zo makkelijk denken over denken. Als een matras geen ondersteuning van je rug meer biedt, is het van essentieel belang deze te vervangen."

Neil Robinson, van Sealy Bedden vult aan: "Ik ben niet totaal verrast door deze cijfers, we horen geregeld zulke anekdotes via onze verkooppunten. We pleiten ervoor dat mensen regelmatig hun matras vervangen en dat men kiest voor een matras dat het lichaam goed ondersteunt en aanmoedigt tot beter slapen. Probeer altijd een matras uit alvorens het te kopen om zeker te zijn dat het het juiste is. Tenslotte, luister altijd naar het advies van een deskundige, zoals een chiropractor als u last hebt van rug- of nekklachten. "

Vijf stappen naar een betere nachtrust:

  1. Herken de signalen. Als u stijf of met pijn wakker wordt, een vervormd of ingezakt matras heeft, of als u individuele veren kunt voelen is het tijd voor een nieuw matras.
  2. Laat uw lichaam langzaam ontwaken. Spring niet gelijk ’s morgens uit bed, omdat dit tot rugletsel kan leiden. In plaats daarvan voorzichtig uit bed komen, en voorkom buigen, plotselinge bewegingen en inspanning totdat uw rug wakker is.
  3. Neem een goede slaaphouding aan. Wen uzelf aan om op uw zij te slapen en niet op uw buik met uw nek gedraaid.
  4. Probeer voordat u koopt. Vraag de verkoper tijdens het proefliggen te kijken of uw wervelkolom in zijlig in een rechte lijn ligt. Vaak kunt u het matras ook thuis voor een langere periode uitproberen. U merkt al snel of het matras lekker ligt. Hoe langer u kunt proberen, hoe nauwkeuriger dit gevoel is.
  5. Verban techniek uit uw bed. Op uw buik in bed naar een telefoon- of tabletscherm kijken betekent dat uw nek niet ondersteund wordt. Het gewicht van uw voorovergebogen hoofd zet de rug op spanning, wat rug- of nekpijn kan veroorzaken. Als u echt niet zonder kunt, ondersteun dan uw rug met een kussen en leg het apparaat gestut op ooghoogte.

Vraag uw chiropractor voor meer hulp bij het kiezen van een nieuw bed of matras.