Nareactie - patiëntverhaal

vrijdag 06 februari 2015

Een vrouwelijk patiënte van midden veertig kwam bij ons in de praktijk vanwege klachten aan haar linker knie. Ze had hier al een aantal jaren last van. Nu zij voorzichtig aan wat wilde gaan hardlopen werden deze klachten toch wel steeds wat erger.

Tijdens de anamnese (vraaggesprek) kwam naar voren dat ze in het verleden weinig gemankeerd had en zij niet betrokken was geweest bij ongelukken of valpartijen. Wel had zij in het verleden een enkelblessure gehad, maar deze was na een aantal weken rust weer hersteld. Het lichamelijk onderzoek toonde geen irritatie of zwelling rondom de knie, maar wel heel strakke spieren in de buitenkant van het linker bovenbeen en de kuit. Verder was er een duidelijk verschil in beweeglijkheid van het linker enkelgewricht ten opzichte van het rechter.

Tijdens de behandeling werkte onze chiropractor aan het linker enkelgewricht en de te strakke spieren bij mevrouw. Ze kreeg oefeningen mee naar huis om de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren. Al snel werden de knieklachten minder. Wel volgde een lichamelijke reactie: na drie behandelingen kreeg mevrouw plotsklaps vrij hevige pijn in haar onderrug. Ze kreeg telefonisch gelijk advies van haar behandelaar: ijs en rust afwisselen met bewegen en even langskomen voor controle. De chiropractor kon de volgende dag de klachten snel herleiden. Door veranderde functie van het enkelgewricht en verminderde spanning op de knie kwam patiënte letterlijk anders op haar benen te staan. Het lichaam moest wennen aan de plotselinge verandering. Na een behandeling, aangevuld met stabiliteits- en coördinatieoefeningen ging het snel weer beter.