Migraine - patiëntverhaal

woensdag 09 juli 2014

Een vrouw van midden 40 bezocht onze praktijk omdat zij last had van migraineaanvallen. Dit had zij in het verleden eerder gehad, maar niet met dezelfde frequentie als waar ze nu mee te kampen had. Op advies van een vriendin kwam ze naar ons inloopspreekuur.

Tijdens dit korte eerste bezoekje vertelde mevrouw dat zij naast de migraineaanvallen al jaren last had van hoofdpijn. Ze slikte hiervoor wel eens medicijnen, maar die hielpen niet veel. Mevrouw omschreef zichzelf als een stresskip; de hoofdpijn hoorde gewoon bij haar. Haar nek voelde vaak stijf, maar ze had geen echte pijn in haar nek. Tijdens het onderzoek zag de chiropractor dat mevrouw beperkt achterom kon kijken, zowel links- als rechtsom. Dit bevestigde zij; op de fiets over haar schouder kijken ging niet al te soepeltjes.

Om alles uitgebreid in kaart te brengen plande de praktijkassistente een eerste consult met mevrouw. Tijdens dit eerste consult werd het chiropractor duidelijk dat er twee forse bewegingsbeperkingen zaten in de nek. Deze zorgden ervoor dat de nek niet soepel draaide. De betrokken spieren in de probleemgebieden waren zeer gespannen. Zeer aannemelijk dat dit de bijna dagelijkse hoofdpijn veroorzaakte. Voor de migraine waren er aanwijzingen dat er een hormonale component meespeelde.

Al vrij snel merkte mevrouw dat chiropractische behandeling verlichting bracht van de dagelijkse hoofdpijn. Ook de bewegingsvrijheid van haar nek verbeterde merkbaar. Achterom kijken op de fiets was nu geen probleem meer. De migraine aanvallen werden minder, maar verdwenen niet geheel. Bij migraine is het zo dat er vele factoren aanleiding kunnen zijn voor een aanval. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bewegingsbeperkingen in de nek een duidelijk negatieve invloed hebben op migraine. Door bij mevrouw deze factor weg te nemen, kon de chiropractor de hevigheid of frequentie van de aanvallen aanzienlijk verminderen. En ook daar was mevrouw erg blij mee!