Hielspoor - patiëntverhaal

vrijdag 21 maart 2014

"Hielspoor, kunnen jullie daar wat mee?" Dat was de vraag die een mevrouw ons stelde tijdens het inloopspreekuur. Tja, kunnen wij daar wat mee?

Hielspoor is extra kalkafzetting onderaan het hielbeen. Deze kalk irriteert het weefsel van de hiel en levert zo pijn op. Zeker lopen is vervelend en pijnlijk met een hielspoor.

De chiropractor bekeek de hiel, de achillespees en de voet van mevrouw. De achillespees was erg gespannen en pijnlijk bij aanraking. Aan de hiel zelf was niet veel te vinden. Alleen als mevrouw er op ging staan was de pijn te reproduceren. Om deze pijn direct aan te pakken en het lopen te vergemakkelijken was er volgens de chiropractor een aangepast zooltje nodig. Een podoloog of podotherapeut kan dit zooltje aanmeten. Mevrouw werd in dit geval naar een podoloog gestuurd. Het zooltje heeft een uitsparing bij de hiel zodat de pijnlijke plek ontzien wordt. Dit leverde direct pijnvermindering op.

Toch lag er ook een taak bij de chiropractor. Waarom was de hiel zo geïrriteerd geraakt? Er was een bekkenscheefstand waardoor mevrouw ook haar voeten opeens anders was gaan belasten. De chiropractor pakte dit probleem aan en voorkwam hiermee dat de hiel constant geïrriteerd bleef worden. Toen het bekken weer in balans was en de hiel weer tot rust was gekomen, kon ook het zooltje weer weggelaten worden.