Fietsen met een kromme rug

vrijdag 19 juni 2020

Als je ooit van je fiets bent gevallen herken je dit vast. Je ligt op de grond met een scheef stuur als gevolg. Waarschijnlijk stond je op, zette het voorwiel tussen je knieën en boog het stuur weer terug in de goede positie voordat je weer verder ging. Iedereen weet dat fietsen met een stuur dat krom staat gevaarlijk is.

Als je teveel van je lichaam gevraagd hebt (bijvoorbeeld te zwaar getild, op de bank in slaap gevallen, of acht uur achter je computer gezeten), kan het goed zijn dat je rug scheef staat. Voor een gezonde houding moeten hoofd, schouders, heupen en voeten goed uitgelijnd zijn, zodat je rug goed kan functioneren - net als het stuur van een fiets dat goed moet staan ten opzichte van het frame en de wielen om goed te kunnen sturen. Als een deel je lichaam niet goed uitgelijnd is (je hoofd staat te ver naar voren, of je heupen zijn niet in balans met je voeten),  zorgt dat voor onnodige stress in de rest van het lichaam en is het wachten tot het goed mis gaat.

Als fietsen met een krom stuur vreemd voelt, moet je een voorstellen hoe je spieren, gewrichten en gewrichtsbanden zich voelen als je je dagelijkse activiteiten uitvoert met een scheve rug. Misschien vertelt die vervelende pijn jou "... het is tijd voor een bezoek aan de chiropractor om weer recht gezet te worden."