Behandel de blaf

dinsdag 28 juli 2015

Je loopt de behandelkamer van je chiropractor binnen en op de tafel wijs je de pijnlijke plek aan. Maar de chiropractor behandelt vervolgens een heel ander deel van je lichaam... zelfs niet in de buurt van waar je de pijn voelt. Waarom is dat?

Als je bij een hond per ongeluk op zijn staart gaat staan, blaft hij aan de andere kant. De parallel met chiropractie: waar je de pijn voelt (de blaf) is niet per se waar het probleem zit (de staart). Vaak is het symptoom dat je voelt, het gevolg van een oorzaak elders in het lichaam. Zo kan iemand met ischias pijn voelen langs zijn benen naar beneden, maar is de oorzaak van het probleem een bewegingsbeperking in de wervelkolom.

Chiropractoren weten dat als je de oorzaak van het symptoom aanpakt, het voor het lichaam niet langer nodig is om het te produceren. Daarom concentreren we ons op het aanpakken van de onderliggende problemen en niet op de oppervlakkige effecten. Het behandelen van symptomen is net als een hond die achter zijn eigen staart aan rent - in een rondje blijven lopen tot hij duizelig, verward en gefrustreerd is. Het is veel slimmer om vanaf het begin de onderliggende oorzaak aan te pakken.