Van hoofdpijn verlost

woensdag 07 juli 2021

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Naast rug- en nekklachten is hoofdpijn één van de meest behandelde klachten binnen de chiropractie praktijk. Meestal is het onschuldig en van korte duur.

Hoofdpijn kent een grote verscheidenheid aan symptomen en oorzaken. Soms is het overduidelijk waar de klachten vandaan komen, bijvoorbeeld bij een griepje of na een gezellig feestje. Dan doen rust, vocht en mogelijk een pijnstiller vaak deugd.

Oorzaken van hoofdpijn
Vaak is hoofdpijn de optelsom van verschillende factoren. Een signaal naar het lichaam dat de maat vol is. Belangrijke factoren bij het ontstaan van hoofdpijn zijn een verkeerde houding, letsel aan de wervelkolom en allerlei andere oorzaken, zoals bijv. bijholteontsteking. Maar ook psychische spanningen kunnen een duit in het zakje doen.

Waarom zorgt ons hoofd vaak voor problemen?
Daarvoor moeten we meestal bij de nek zijn. Onze nek heeft het vaak zwaar te verduren. Bij een val, stoot of auto-ongeluk vangen hoofd en nek een deel van de klap op. Ook vangt onze nek plotselinge bewegingen van het hoofd op en voorkomt daarmee problemen lager in de wervelkolom. Door deze zware taak én de grote beweeglijkheid zijn de spieren extra kwetsbaar. Wanneer er iets misgaat in de nek trekken de spieren zich samen. Dit heeft vaak weer invloed op de omliggende zenuwen. De basis voor een latente hoofdpijn is hiermee gelegd.

Een belangrijk signaal
Hoofdpijn is nooit gewoon. Het is een signaal van het lichaam dat er 'iets niet klopt'. En dat signaal moet je niet negeren. Bedenk waar eventuele oorzaken kunnen liggen: bij. houding, werkdruk, voeding en vocht of een (nieuwe) bril. Een bezoek aan de chiropractor kan een goede stap zijn om de klachten de baas te worden.

De rol van de chiropractor
Tijdens een consult zal de chiropractor onderzoeken of problemen in de wervelkolom de boosdoener kunnen zijn en de zenuw- en spierwerking verstoren. In dat geval volgt een persoonlijk behandelplan. Behandeling richt zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren van de nek en gerelateerde gebieden van de rug. Daarnaast krijgt u advies over een goede (slaap)houding, ergonomie, sport, oefeningen en eventueel voeding. Een gezonde levensstijl is van groot belang om klachten te verminderen. Laat uw klachten geen kopzorg worden!