Bewegen voor een goede gezondheid

maandag 20 april 2020

Regelmatig bewegen versterkt de spieren, botten en de aanhechtingen van de spieren aan de botten. Het vergroot het uithoudingsvermogen en is goed voor het hart en bloedvaten. Chiropractie en bewegen gaan hand in hand. Samen zorgen zij voor een sterk en gezond bewegingsapparaat.

Chiropractie gaat er vanuit dat het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Gewrichten, spieren en zenuwen werken samen om dit mogelijk te maken. Zolang dit op een goede en gezonde manier gebeurt, hebben we meestal nergens last van. Maar wanneer iets niet meer beweegt zoals het hoort, is het slechts een kwestie van tijd tot er klachten ontstaan. Denk daarbij aan een slechte houding, constante langdurige belasting op het werk, lang stilzitten en onvoldoende gezonde lichaamsbeweging. Daarnaast kunnen natuurlijk ongevallen en blessures een aanleiding tot verstoorde bewegingspatronen zijn.

Ongeacht de oorzaak, het eindresultaat is vaak dat ergens in ons bewegingsapparaat problemen optreden. En wanneer het niet meer beweegt zoals het hoort is het slechts een kwestie van tijd tot er klachten ontstaan. Een chiropractor is bij uitstek in staat om een precieze analyse van iemands klachten te maken. Met een uitgebreid lichamelijk- en bewegingsonderzoek wordt bepaald wat de oorzaak van de klachten is, op basis waarvan een specifiek behandelplan kan worden opgesteld.

Wanneer je lichamelijk fit bent, werkt alles beter. Je hebt niet de neiging te veel te eten wanneer je regelmatig lichaamsbeweging neemt. Je voelt je vol energie en niet moe. Je spijsvertering werkt efficiënter. Je hart is gezonder. Je milt, lever, longen en bloedvaten hebben er allemaal profijt van en natuurlijk ook je geest. Je hersenen krijgen meer zuurstof, de bloedcirculatie verbetert. Lichaamsbeweging verlengt je leven, het schenkt je weerstandsvermogen tegen ziektes en uithoudingsvermogen om uitputting te bestrijden. Bedenk dat een gebrek aan beweging de bloedsomloop en daarmee het transport van voedingsstoffen naar de cellen minimaliseert.

Bewegen is belangrijk voor alle leeftijden! Een baby moet al op jonge leeftijd de ruimte krijgen om te bewegen. Een wipstoeltje of te kleine kinderwagenbak bieden geen mogelijkheid om lekker vrij te bewegen en dus te ontwikkelen. Zodra kinderen naar school gaan leren ze stilzitten. Handig, maar niet goed. Heel belangrijk om stilzitten af te wisselen met veel bewegen. Laat ze buiten spelen, ga te voet of op de fiets naar school of naar een speeltuin. Door het toenemend gebruik van tablets en smartphones zien we steeds meer kinderen met rug- en nekklachten. Verzin op iedere leeftijd een manier om uw kind in beweging te houden. Schoolgaande jeugd moet enthousiast gemaakt worden om te gaan sporten, sla de gymlessen niet over, een krantenwijk helpt om te bewegen en ga zelf ook eens mee op pad.

Na de studie komt de volgende valkuil. Een drukke baan, veel computerwerk, vaak met de auto naar het werk en geen tijd of motivatie om het sporten weer op te pakken. Dit leidt ook vaak tot nek- of rugklachten. Veel van de bestaande huidige klachten zouden voorkomen kunnen worden als we met z'n allen meer gaan bewegen. Op de fiets wanneer het kan, wat vaker de trap nemen. Een wandeling voor of na het werk en in de vrije tijd de buitenlucht. Niet alleen voor pijnklachten is beweging een goed medicijn. Ook voor chronische aandoeningen en o.a. hart- en vaatziekten is beweging van groot belang. De leeftijd waarop mensen hier mee te maken krijgen wordt steeds lager. Ook dit is te wijten aan het steeds minder bewegen.

Ook voor mensen met artrose is beweging goed. Voldoende bewegen helpt te voorkomen dat artrose zich verder ontwikkelt in de gewrichten. Bewegen beschermt namelijk de (aangetaste) gewrichten door de spieren eromheen te versterken en soepel te houden. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, neemt de pijn af. Ook zorgt beweging voor het voeden van het kraakbeen waardoor uw gewrichten soepeler bewegen en u meer controle krijgt over de bewegingen die u met de gewrichten moet maken. En om mee af te sluiten blijkt dat bewegen zelfs goed is om dementie te voorkomen of uit te stellen. Ook geen verkeerde reden om eens wat vaker in beweging te komen!