Blijf toch niet zitten!

maandag 23 maart 2020

We roepen het al sinds jaar en dag: zitten is niet goed voor ons! Maar waarom is dat dan precies? En waar moeten we op letten?

Een volwassene zit per dag vijf uur langer per dag dan gedacht… Nederlanders zitten meer dan andere Europeanen... We brengen 85 procent van onze vrije tijd zittend door…. Geen feiten om vrolijk van te worden, want zoveel zitten is echt niet goed voor ons. Het is voornamelijk de inactiviteit die de boosdoener is. Ons lichaam is gewoon niet gemaakt om te zitten. Het voelt zich goed bij beweging en heeft geen antwoord op passiviteit en ondersteuning. Deze passiviteit heeft een erg negatieve invloed op spieren en gewrichten, maar ook op stofwisseling en het functioneren van belangrijke organen. Wetenschappers ontdekten recentelijk dat degenen die dagelijks het langst zitten, twee keer meer kans lopen op diabetes of hartproblemen.

Het lichaam is gemaakt om te bewegen, van 's morgens vroeg tot 's avonds. Maar steeds meer wordt geautomatiseerd en we gaan steeds meer zitten. De onderzoekers kwamen er ook achter dat je het lange zitten van een dag 's avonds niet even weg kunt sporten. Belangrijk is om het zitten met veel regelmaat te onderbreken. Het beste scenario is vier keer in één uur opstaan. Een aantal gewoontes die je kunt aanleren op kantoor helpen om hier aan te komen; haal een glas water, i.p.v. een volle karaf op het bureau zetten. Loop zelf om koffie of thee te pakken. Loop even naar je collega toe om wat te bespreken, doe het niet via de mail. Haal de post op i.p.v. het aan het bureau te laten afleveren. En ga staan tijdens het telefoneren. Zo zijn er meer gewoontes te verzinnen om vaker uit de passieve zittende houding te komen.

Ook thuis moeten we hier meer rekening mee gaan houden. De tijd van de afwas met de hand doen was zo slecht nog niet, dan duurde het nog een poosje voordat men na het eten in de bank plofte. Zit u aan tafel de krant te lezen of kijkt u een lange film op tv? Zorg dat er een tennisbal in de buurt ligt. Dit balletje onder uw voeten rollen brengt in ieder geval uw beenspieren in actie. Onderzoek toonde aan dat juist deze spieren bij langdurig stilzitten een grote negatieve invloed hebben op de stofwisseling.

Natuurlijk zijn er ook momenten waarop er geconcentreerd gewerkt moeten worden. Wen je voor die tijd een actieve zithouding aan:

  • Ga niet helemaal met het zitvlak achter tegen de leuning zitten;
  • Zet je voeten een beetje uit elkaar met je hielen iets dichter bij elkaar dan je voorvoeten;
  • Verdeel je gewicht gelijk over voeten en zitbotjes;
  • Zorg dat je knieën elkaar niet raken en dat ze zich recht boven de enkels bevinden, zo vorm je een rechte hoek met je boven- en onderbenen;
  • Plaats je hoofd ook recht boven je romp;
  • Je voeten hebben elk drie steunpunten: één in de hak, één bij de kleine en één bij de grote teen. Veer die afwisselend naar de grond en merk hoe de spieren in je kuiten en bovenbenen zich licht aanspannen. Die spieren worden geactiveerd omdat ze aan de voetsteunpunten vastzitten.