Vijf manieren om beter voor je rug te zorgen!

vrijdag 14 februari 2014

Het is een bekend gegeven dat 80% van de bevolking regelmatig last heeft van zijn rug. Voor de hand liggende oorzaken zijn niet of weinig sporten, bureauwerk, ongelukken en zwangerschap. Maar wat kun je er aan doen om het probleem op te lossen?

De volgende vijf dingen kun je doen om die rugpijn te verhelpen.

  1. STA zoveel als je kunt. Zitten is de slechtste houding voor je wervelkolom en bekken. Plus het brengt aanzienlijk meer druk op de tussenwervelschijven van je onderrug. Sta om de druk te verlichten.
  2. BEWEEG meer. En dan bedoelen we niet elke dag een uur lang oefeningen doen - alhoewel dat ook heel goed is! Ga in plaats van op de bank zitten kletsen samen een wandeling maken. Trap een balletje met je kinderen. Neem de trap naar het kantoor van een collega in plaats van te mailen. Het helpt allemaal!
  3. DRINK water. Je tussenwervelschijven, de kussentjes van je wervelkolom, bestaan grotendeels uit water. Chronische uitdroging kan bijdragen aan hun degeneratie, waardoor ze kwetsbaarder worden voor letsel.
  4. REK vaak. Buig met iets gebogen knieën voorover, laat je armen los bungelen en ontspan. Laat je hoofd voorover hangen en beweeg het langzaam van links naar rechts. Strek je armen zo hoog mogelijk boven het hoofd. Spieren verzwakken en gewrichten verstijven als ze weinig gebruikt worden. Bewegen dus!
  5. BEHANDEL regelmatig. Wanneer je wervelkolom niet goed functioneert als gevolg van trauma of slechte gewoonten, zal het sneller verouderen, ontstaat makkelijker pijn en draagt het bij aan een slechte algehele gezondheid. Chiropractoren heffen de blokkades op en zorgen dat je goed blijft bewegen.

Als je deze vijf dingen regelmatig doet, wordt je geen slachtoffer van de "rugpijn epidemie".