Peesontsteking en chiropractie

vrijdag 21 december 2012

Pezen bevinden zich aan het uiteinde van spieren en zorgen voor de aanhechting van de spieren aan botten. Door allerlei oorzaken kunnen pezen ontstoken raken.

Een andere naam voor peesontsteking is tendinitis. Het wordt gekarakteriseerd door pijn op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot. De term peesontsteking is ongelukkig gekozen, want het gaat helemaal niet om een ontsteking. Bij een ontsteking is namelijk een bacterie of een virus in het spel. Een peesontsteking is een vorm van irritatie die voortkomt uit overbelasting of het schuren van pezen over een harde onderlaag bijvoorbeeld over bot of gewricht. Een geïrriteerde pees lijkt vaak ontstoken doordat het weefsel een soortgelijke reactie vertoont: de plek wordt warmer, dikker en klopt door de extra doorbloeding. Deze natuurlijke reactie van het lichaam zorgt voor herstel van het weefsel.

De meest voorkomende oorzaak van een peesontsteking is overbelasting door het maken van repeterende bewegingen, zware voortdurende belasting, vibraties of langdurige blootstelling aan kou. Lichamelijke factoren zoals een beenlengteverschil of een voetafwijking kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan ervan.

Er zijn twee soorten peesontstekingen te onderscheiden: de acute en de chronische variant. De acute vorm kan op elke plaats in het lichaam voorkomen en de pijn ontstaat plotseling. Berucht zijn de pijnlijke schouder en de geïrriteerde achillespees. Na drie tot vijf dagen is bij deze vorm de pijn meestal wel verdwenen. Het herstel van de pees vergt in totaal ongeveer drie weken, als het betrokken gebied de nodige rust gegund wordt. De chronische variant ontstaat heel geleidelijk en wordt vaak veroorzaakt door langdurige overbelasting, door een beperking in de gewrichten of in de bewgingsketen. Dit kan behoorlijk hardnekkig zijn. In dit geval is het vaak niet afdoende om alleen de pees zelf aan te pakken. Klachten verminderen dan veelal niet, of komen snel weer terug. Het is van groot belang om de oorzaak van de chronische irritatie te achterhalen en zo mogelijk aan te pakken. Dit valt onder het werkgebied van een chiropractor. Die zal naast het controleren van de spieren, het functioneren van betrokken gewrichten beoordelen. Ook zal het functioneren van de wervelkolom geëvalueerd worden, omdat hier een gedeelte van het zenuwstelsel in huist. Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij klachten aan het bewegingsapparaat, omdat de zenuwen zorg dragen voor de juiste impulsen naar spieren en gewrichten.