Bekende oorzaken van rugpijn

maandag 05 maart 2018

Veel mensen die voor de eerste keer in onze praktijk komen, hebben geen idee waar hun rug- of nekpijn vandaan komt. Gelukkig kozen ze er desondanks voor om er iets aan te doen.

Maar nog meer mensen denken ten onrechte dat omdat de pijn er plotseling was, hij ook weer zo plotseling zal verdwijnen. Dat is zelden het geval...

Alles heeft een oorzaak. Als we die negeren kan de pijn voortdurend weer opduiken, omdat we er geen rekening mee kunnen houden. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het later te behandelen is. Gewoon wachten, of de pijn maskeren met pijnstillers of spierverslappers lost maar zelden het echte onderliggende probleem op.

Het is verstandig om het probleem zo snel mogelijk goed aan te pakken, zodat u er in de toekomst geen last meer van hebt. Met dit in het achterhoofd, zijn dit de 5 meest voorkomende oorzaken van rugklachten:

  1. Acuut ongeval of letsel. Uitglijden en vallen, spierspanning, een auto-ongeluk, verstuiking door tillen of een soortgelijke gebeurtenis veroorzaakt vaak onmiddellijke pijn.
  2. Subacuut ongeval of letsel. Een relatief milde blessure een dag voordat de pijn begon. In veel gevallen was het evenement zo mild dat je het letsel niet eens merkt. Slapen en verkeerd zitten benadrukt vaak de kwestie.
  3. Chronische pijn van voortdurende mechanische belasting. Een perfect voorbeeld is een kantoorbaan, waar je elke dag uren lang zit. Zelfs met ergonomisch meubilair , veroorzaakt langdurig zitten en voorover leunen rug-of nekpijn.
  4. Slijtage van tussenwervelschijven of gewrichten. Meestal is de slijtage het gevolg van een blessure lang geleden. In sommige gevallen heeft een patiënt genetisch gewoon meer aanleg voor vroege degeneratie. Gewrichtsslijtage ontwikkelt zich vaak jaren lang in stilte en onthult zich niet, totdat de patiënt zich realiseert dat de rugpijn met de tijd steeds erger wordt. Bij tussenwervelschijven kan een uitpuiling of hernia ontstaan, met beknelde zenuwen als gevolg.
  5. Andere ziekteprocessen zoals gewrichtsontsteking. Patiënten krijgen vaak te horen dat ze gewrichtsontsteking (artritis) hebben, maar vaak is dat niet de juiste diagnose. In veel gevallen worden patiënten met degeneratieve aandoeningen verkeerd gediagnosticeerd als zouden ze (alleen) last hebben van artritis. Een juiste diagnose is belangrijk om goede beslissingen te kunnen nemen over de behandeling.

Onze chiropractoren gaan op zoek naar de oorzaak van uw probleem en kijken en behandelen niet alleen de symptomen. Mocht u last hebben van rugpijn, dan staan onze chiropractoren klaar om u te helpen.