Bewust bewegen

vrijdag 21 september 2012

Stilzitten is aangeleerd gedrag. Dit begint op het moment dat we als kind de schoolleeftijd bereiken. Als dat stilzitten eenmaal gelukt is, moeten we weer alle moeite doen om voldoende in beweging te komen en te blijven!

Veel stilzitten is niet goed voor ons. Het menselijk lichaam is juist gebaat bij bewegen. Het is goed voor onze conditie, het hart en bloedvaten. Daarbij zorgt het ook voor een sterk bewegingsapparaat en een goede motorische ontwikkeling.

Met name rug, schouders en nek hebben erg te leiden onder te weinig beweging. Langdurig achter een computer zitten, lang op de bank hangen om tv te kijken of bijvoorbeeld veel in een auto zitten kunnen een bron van lichamelijke klachten zijn. Dit zijn ook de klachten die we het meest in onze praktijk zien en behandelen. Ter ondersteuning van de behandeling en voor een goed herstel is in beweging komen een belangrijke voorwaarde. En als de klachten weer onder controle zijn, kan bewegen preventief werken.

Eigenlijk weten we allemaal wel dat bewegen belangrijk is. Maar lang niet iedereen weet hier een passende invulling aan te geven. Daarom maakt beweegadvies ook altijd onderdeel uit van onze behandeling. De chiropractor kijkt in elke herstelfase welke activiteiten het beste passen.

We geven u graag enkele tips om in het dagelijkse leven bewuster met bewegen om te gaan.

  • Natuurlijk is het goed om na een periode van veel te weinig beweging weer eens de hardloopschoenen aan te trekken. Maar die een of twee uurtje in de week zijn niet voldoende voor ons lichaam.
  • Naast de nodige beweging tijdens sporten moeten we gedurende de dag meer bewegen. De maatschappij is tegenwoordig zo veranderd dat we eigenlijk de hele dag niet hoeven te bewegen. We kunnen met de auto overal komen, we zijn overal en altijd bereikbaar. En we kunnen alles regelen vanuit onze luie stoel. Neem daarom, als het mogelijk is, eens de fiets naar uw werk. Kan dit niet, misschien zou u dan 10 minuten eerder kunnen vertrekken zodat u eerst een rondje kunt lopen voordat u achter uw bureau gaat zitten.
  • Ook heel goed is het lunch-wandelen dat steeds vaker wordt gedaan. Het is een goede manier om in beweging te komen en uw lichaam te voorzien van een goede dosis frisse lucht.
  • Neem de trap wanneer het kan en sta regelmatig op, al is het maar om een glas water te halen.
  • Zet de auto wat verder weg van school of de winkel en plof na het eten niet meteen voor de tv.Als er overdag weinig tijd of mogelijkheid is om te bewegen, neem dan 's avonds wel de moeite om een blokje om te gaan.

U zult merken dat u zich energieker voelt en dat u zelf meer doet om klachten onder controle te houden.