Chiropractie effectief bij lage rugpijn

vrijdag 04 oktober 2019

Naar schatting 2,3 miljoen Nederlanders hebben chronische lage rugpijn, waarvan bij 10% tot 15% deze klachten langer dan 3 maanden duren. Dit is niet alleen problematisch voor de patiënten, maar het kost de maatschappij ook geld. Volgens The Lancet zijn lage rugklachten in Europa zelfs de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim en vervroegd pensioen, en is de economische schade te vergelijken met die van hart- en vaatziekten, kanker, psychische problemen of auto-immuunziekten.

Daarnaast leiden lage rugklachten ook tot overmatig gebruik van pijnstillende medicatie. Iets waartegen minister Bruno Bruins van Volksgezondheid zich onlangs fel tegen heeft uitgesproken. Chiropractie is een behandelmethoden die deze klachten snel kan verhelpen.

Sidney Rubinstein, chiropractor en universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit – afdeling gezondheidswetenschappen – leidde een literatuurstudie waarin de effectiviteit van manipulatie en mobilisatie bij patiënten met chronische lage rugpijn in kaart werd gebracht. Dit zijn de behandelmethoden die door chiropractoren worden toegepast. Rubinstein boog zich met zijn team aan de VU over 47 klinische studies vanuit de hele wereld onder ruim 9000 patiënten. Het onderzoek – een update van een eerder Cochrane review – bestond uit het samenvatten en interpreteren van de resultaten van deze studies. Inmiddels zijn de resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het toonaangevende vakblad BMJ (British Medical Journal).

Gebleken is dat manipulatie en mobilisatie van de wervelkolom een vergelijkbaar effect hebben op zowel korte-, midden- en lange-termijn als oefentherapie en standaard eerstelijnszorg. De belangrijkste conclusie: manipulatie en mobilisatie zoals toegepast door chiropractoren blijken het even goed te doen als de aanbevolen therapieën. Manipulatie en mobilisatie zijn dus naast oefentherapie zinvolle en veilige behandelingen voor mensen met chronische lage rugpijn.

Gitte Tønner, voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren  Associatie (NCA) is blij met de resultaten van dit onderzoek. Ze legt uit: ‘Hieruit blijkt zonneklaar dat manipulatie van de wervelkolom een goede keus is voor de behandeling van lage rugpijn. Het is me dan ook een raadsel dat chiropractie niet wordt opgenomen in de nationale lage rugpijn standaard die voor huisartsen is opgesteld. Dat de vergoeding voor de behandelingen niet in het basispakket van zorgverzekeraars en dat chiropractie nog te vaak wordt gezien als alternatieve zorg. Wij bieden geen alternatieve zorg, daar is genoeg klinisch wetenschappelijk bewijs voor. Chiropractie is veel meer dan mobilisatie en manipulatie. Onze kracht zit juist in die koppeling tussen diagnose stellen én behandelen.’